Tégelybe zárt természetesség

Kozmetikumok a természet kincstárából – szeretettel

„Összhangban a természettel” – ez volt a mottója Hans Raabnak, cégünk alapítójának, s ez az elv kísérte végig mindig is a Ha-Ra Original termékek kifejlesztését és előállítását. Ugyanezt az elvet képviselik a Ha-Ra Naturals termékcsalád kozmetikai termékei is, melyek nagy tisztaságú natúr-, ill. biokozmetikumok.

Miért olyan fontos, hogy natúrkozmetikumot használjunk a szintetikus túlsúllyal rendelkező ún. „hagyományos” helyett? A válasz egyszerű: az EGÉSZSÉG érdekében. Ha szeretnénk megóvni saját és környezetünk egészségét, nem mindegy, hogy napi rendszerességgel mit kenünk a bőrünkre!

Tekintsük hát át röviden, hogy milyen kozmetikumok közül választhatunk.

 

„Hagyományos” kozmetikumok:

A kozmetikai tömegtermékek azért tudnak relatíve olcsók lenni, mert javarészt szintetikus összetevőkből állnak (természetesen előfordulhat bennük némi növényi alkotóelem is). A szintetikus összetevők (kémiai úton előállított vegyületek) alapesetben nem jelentenek problémát – akkor viszont igen, ha ezek káros vegyületek (pl. kőolajszármazékok, parabének, szilikon, sokféle illatanyag, színezőanyag, stb.)! Ezek előállítása sok esetben környezetkárosítással jár, használatukkor pedig a bőrön, a bőrben, ill. a test egyéb sejteiben is kárt okozhatnak. A káros egészségi hatások kiküszöbölése érdekében a gyártók állatkísérleteket végeznek (több-kevesebb sikerrel), melyek során a kísérleti alanyok legtöbbje elhullik, vagy teljesen megnyomorodik. Ha valaki látott már képeket arról, hogy a kísérletek során az állatok milyen körülményeknek és mennyi szenvedésnek vannak kitéve, valószínűleg áttér a természetes készítmények használatára.

A példa kedvéért emeljünk ki egyet a sok ártalmas szintetikus összetevő közül: a paraffinolajat. A gyártók szempontjából fő „előnye” az, hogy rendkívül olcsó, emiatt  használják fel tömegesen a krémekben, testápolókban, ajakápolókban. Mivel azonban a kőolajfeldolgozás (desztilláció) során nyerik ki (mintegy az üzemanyaggyártás melléktermékeként), az előállítása a környezetre komoly terhet ró. A paraffin másik előnye, hogy látszólag puhává és fényessé teszi a bőrt. Ugyanakkor fokozza a bőr kiszáradását és gátolja annak regenerálódási képességét! Jobb tehát a bőrünktől távol tartani!

 

Natúr kozmetikumok:

Natúr kozmetikumoknak nevezzük azokat a kozmetikai termékeket, amelyek legnagyobb részt természetes összetevőkből állnak. Ezek lehetnek növényi és állati eredetű összetevők is, utóbbiak azonban nem járhatnak az állat elpusztításával (ilyen például méhviasz).
A natúrkozmetikumok is tartalmazhatnak mesterséges úton előállított összetevőket, de ezek nem lehetnek károsak az egészségünkre. Ebből következően a natúr kozmetikumokban soha nem lehetnek pl. kőolajszármazékok, szilikon, parabének, mesterséges szín- és illatanyagok, alumíniumszármazékok.

A natúrkozmetikumokon belül is egy magasabb fokozatot képviselnek az ellenőrzött natúrkozmetikumok. Ezeknél a kozmetikumok alapanyagait, gyártását és csomagolását valamely ellenőrző szervezet felügyeli saját kritériumrendszere szerint.

 

Biokozmetikumok:

A biokozmetikumok olyan natúrkozmetikumok, melyeknél a növényi összetevők legalább 95%-a ellenőrzött ökológiai termesztésből származik. A biokozmetikumok előállításánál arra is figyelnek, hogy a növényi összetevők egészségesek és jó minőségűek legyenek, ne szennyeződjenek kemikáliával, tehát termesztésükhöz nem használnak rovarölő szereket vagy műtrágyát.

Újabb magas fokozatot képviselnek a frissen feldolgozott, kis-szériás termékek. Ezek esetében a kozmetikumban lévő, helyben megtermelt összetevőket kíméletes eljárással szüretelik, majd a betakarítástól számított néhány órán belül feldolgozzák, hogy a lehető legtöbb értékes összetevő bekerüljön a termékbe.

A Ha-Ránál különösen büszkék lehetünk, hogy Naturals termékcsaládunk ezzel az eljárással készül. Arc- és testápoló kozmetikumaink bázisát képző olíva- és aloé saját, bio-földeken terem, majd a termőterület szomszédságában, egy kis manufaktúrában kerül feldolgozásra a szüretelés után– összhangban a természettel.